Moderni ja älykäs toiminnanohjausjärjestelmä on yrityksen liiketoiminnan moottori. Uusin SAP S/4HANA -toiminnanohjausjärjestelmä tukee digitalisaatiota ja yritysten siirtymistä pilveen. Poimimme tähän juttuun kolme tärkeintä vinkkiä helpottamaan S/4HANA-version käyttöönottoa.

IBM:n implementointikyvykkyys SAP-toteutuksissa on maailman kärkeä: Kaikista SAP:in kumppaneista juuri IBM on tehnyt eniten S/4HANA:n käyttöönottoja, tähän mennessä jo lähes 150 kappaletta. Myös SAP on huomioinut vahvuudet ja valinnut IBM:n S/4HANA vuoden kumppaniksi vuosina 2017 ja 2018. Kuluneen neljän vuosikymmenen aikana IBM on toteuttanut yhteensä yli 5 000 SAP-projektia.

”Me tunnemme SAP:n sielunelämän hyvin. Uskallan väittää, että voimme kokemuksemme avulla helpottaa asiakkaidemme S/4HANA käyttöönottoa merkittävästi”, IBM:n myyntijohtajana pohjoismaissa toimiva Heli Laitila sanoo.

Käyttöönoton kynnyksellä yrityksillä on pohdittavana useita eri asioita. Pyysimme Laitilaa jakamaan kolme tärkeintä vinkkiä helpottamaan S/4HANA:n käyttöönottoa.

1. Laadi hyvä projektisuunnitelma

Projektin onnistunut läpivienti vaatii budjetissa ja aikataulussa pysymistä. Jotta näissä onnistutaan, on tärkeää valita yhteistyökumppani, jolla on oikea työkalupakki ja käyttöönottoon vaadittava kokemus hyvän toteutussuunnitelman laatimiseen.

Tätä tarkoitusta varten IBM:llä on käytössään HANA Impact Assessment -työkalu. Sen avulla tutkitaan ja analysoidaan järjestelmällisesti nykyiset liiketoimintaprosessit ja järjestelmäsalkut. IBM:n arviointiraporttia voidaan käyttää toteutuksen yleissuunnitelmana ja asiakkaan nykyisten ratkaisujen analysoinnissa. Suunnitelma voi olla myös organisaation ja sen taloutta koskevan päätöksenteon perusta.

”Arvioimme parhaisiin käytäntöihin nähden HANA Impact Assessment -työkalun avulla, miten S/4HANA:n käyttöönotto kannattaa kussakin tapauksessa tehdä. Jos yritykselle on selvää, että uusi versio halutaan, mutta roadmap puuttuu, tarjoamme suunnitelman, miten muutoksen läpi päästään ja mitä projektivaiheet sisältävät”, Laitila sanoo.

IBM:n toteuttamat S/4HANA-version arviointikartoitukset kertovat, mitä siirtyminen tarkoittaisi ja mitä hyötyjä uudesta toiminnanohjausjärjestelmästä saisi. Näitä arvioita on tehty jo yli 250.

IBM Industrius -digilehden uusin numero on ilmestynyt ja pureutuu jälleen alan uusimpiin trendeihin. Lehden voi ladata luettavaksi tästä linkistä.

2. Varmista liiketoiminnan tuntemus

Liiketoiminnan tuntemus on ehdoton edellytys S/4HANA:n koko potentiaalin hyödyntämiselle. IBM:llä on liiketoiminnan osaamista ja asiakasreferenssejä lukuisilta toimialoilta terveydenhoidosta teollisuuteen ja turvallisuuteen. Vahva liiketoimintaosaaminen auttaa myös käyttäjäryhmäkohtaisen muutoshallinnan toteutuksessa.

”Vivo Energy on yksi asiakkaistamme, jolle toteutimme S/4HANA:n alusta lähtien. Teimme Vivolle globaalin toimintamallin, joka käynnistyi toimintastrategian suunnittelusta. Operatiiviset prosessit ja muutoshallinta kuuluivat projektin laajuuteen. Kehitimme myös hallintaprosesseja. Automatisoimme esimerkiksi masterdataan, kuten toimittajatiedon ja asiakastiedon hallintaan liittyviä työnkulkuja”, Laitila taustoittaa

Suurin osa IBM:n asiakkaista odottaa toiminnanohjausjärjestelmän tukevan yritysten liiketoiminnan transformaatiota ja tukevan kasvua tiedon paremmalla ja oikea-aikaisella hyödyntämisellä.

”Uusin SAP-versio tukee tulevaisuuden arkkitehtuureja eli myös ulkopuolisia tiedonlähteitä voi hyödyntää paremmin. Myös tehokas mobiilikäyttö on mahdollista”, Laitila sanoo.

3. Valitse luotettava kumppani

Uusi toiminnanohjausjärjestelmä on yrityksen selkäranka digitaalisella aikakaudella. Edelliseen SAP-versioon verrattuna S/4HANA-ratkaisussa tieto on reaaliaikaista.

Kun järjestelmiä siirretään ympäristöstä toiseen, yritys voi kaivata tukea myös liiketoimintaprosessien siirtoon liittyvien seurausten ja riskien arvioinnissa. Esimerkiksi terveydenhuollossa potilasturvallisuus ja tietoturvallisuus ovat keskiössä, mikä oli Norjassa terveydenhuoltopalveluja tuottavalle Helse Vestille yksi syy ottaa käyttöön S/4HANA -versio. Myös monet kansallisen turvallisuuden instituutiot eri maissa ovat tehneet saman IBM:n kanssa.

”Tietoturvan lisäksi asiakkaamme arvostavat kovasti sitä, miten voimme auttaa heitä myös työnkulkujen automatisoinnissa ja tekoälyn hyödyntämisessä päätöksenteossa”, Laitila kertoo.

Hän muistuttaa, että organisaatiot, jotka aikovat siirtyä nykyisestä SAP-ratkaisusta SAP S/4HANA -ratkaisuun, ovat edelläkävijöitä.

"Useilla toimijoilla on laaja kokemus SAP-toiminnanohjausjärjestelmästä, mutta harvemmalla on käytännön kokemusta viimeisimmästä SAP-versiosta. IBM:llä sitä on yli 145 hankkeesta ja miltei kaikilta toimialoilta. Muista siis pyytää asiakasreferenssejä ja varmistaa, että toimittajalla on vahvan teknisen osaaminen lisäksi ymmärrys liiketoiminnastasi."

Lisää IBM:n SAP S/4HANA -palveluista voit lukea täältä