Sammio
Haku
Kaupallinen yhteistyö

Näin syntyi maailman ensimmäinen kokoontaitettava tietokone

Always-on-yhteiskunnassa henkilökohtaiseen ja ammatilliseen käyttöön tarkoitettujen laitteiden välinen raja on hämärtynyt. Teknologialta toivotaan monitoiminnallisuutta. Käyttäjät haluavat laitteita, jotka varmistavat työnteon tehokkuuden niin työpaikalla, kotona kuin kahvilassakin. Tästä syntyi ajatus kokoontaitettavista tietokoneista.

Innovointi ja täysin uuden tuoteryhmän luominen tuo mukanaan haasteita, joiden ratkaiseminen edellyttää luovaa ja innovoivaa ajattelua, näkemyksellisyyttä ja poikkeuksellista suunnittelutaitoa. Maailman ensimmäisen kokoontaitettavan tietokoneen, ThinkPad X1 Foldin, kehitysprosessi kesti vuosia, mutta samalla se on inspiroiva tarina teknisten haasteiden ylittämisestä ja uuden luomisesta.

Tunnista alueet, joilla on tilausta uusille innovaatioille

Uuden luominen alkaa tosielämän haasteiden tunnistamisesta, joihin innovaatiot voivat tarjota ratkaisun. Kokoontaitettavan tietokoneen kohdalla se oli työelämän murros ja sen asettamat vaatimukset laitteille.

Etätyön suosio on jo pitkään ollut kasvussa. IWG:n vuoden 2019 selvityksen mukaan maailmanlaajuisesti 50 prosenttia työntekijöistä työskenteli etänä vähintään 2,5 päivää viikossa. Trendin tiedettiin jatkavan yleistymistään, mutta viimeistään koronapandemia mullisti työskentelytapamme.

– Tämänhetkinen globaali tilanne jos mikä on osoittanut meille, että meidän täytyy sopeutua muutokseen. Se edellyttää, että suhtaudumme muutoksiin entistä joustavammin ja sopeutuvammin. Myös työskentelytapojemme ja käyttämiemme tuotteiden tulee tehdä näin. Innovaatiot ja asiakkaiden tarpeet ovat liiketoimintamme ydin, ja tämä tuote vie meidät askeleen lähemmäksi sitä, Lenovo Suomen maajohtaja Eero Tainio sanoo.

Lenovo on miettinyt, miltä kannettavan tekniikan tulevaisuus tulisi näyttämään. Kuluttajien tarpeiden ohella teknologinen kehitys vauhdittaa uusien innovaatioiden luomista. ThinkPad X1 Fold -tietokoneen mahdollistivat joustavat ja kokoontaitettavat oled-näytöt, joiden markkinoiden ennustetaan kasvavan 167,7 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä. Tästä heräsi ajatus ”kuljeta pienesti, käytä suuresti” -tietokoneista. Se johti kokonaan uuden laitteen, kokoontaitettavan tietokoneen, keksimiseen.

Kuinka mahdottomasta tehdään mahdollista?

Kun kuluttajien tarve on tunnistettu, painopiste siirtyy ideointiin ja suunnitteluun. Huipputuote pohjautuu loppukäyttäjän käyttökokemukseen ja laitteen tärkeimpien ominaisuuksien tunnistamiseen, minkä pohjalta suunnitelma luodaan.

X1 Fold -suunnitelmassa haasteena oli, kuinka älypuhelimen koko ja mobiilisuus yhdistetään työkoneen tehoon ja toiminnallisuuteen, ja kuinka samalla säilytetään laitteen toiminnallinen joustavuus. Vastauksen tähän tarjosi taitettava näyttö.

Tekniikka osana ratkaisua, ei ongelma

Kun suunnitelma on valmis, on seuraava askel teknisen arkkitehtuurin luominen. Kun suunnitellaan uudenlaista tuotetta, jollaista markkinoilla ei ennen olla nähty, teknisten haasteiden ratkaisemisessa auttaa tiimin monipuolinen osaaminen. Niin myös X1 Foldin kehitystä varten Lenovossa koottiin tiimi, joka pystyi tarjoamaan ratkaisuja eri näkökulmista.

Tekniikka ei ole vain ongelma, vaan osa ratkaisua. ThinkPad X1 Foldin tapauksessa haasteena oli saada kaikki järjestelmän komponentit sopimaan rajalliseen tilaan. Tähän löytyi ratkaisu laitteen kerroksellisuudesta. Laite koostuu yhdestätoista kerroksesta, johon kuuluvat mm. oled-näyttö, hiilikuiturunko ja ainutlaatuinen jäähdytysjärjestelmä.

Toinen haaste oli näytön taitettavuus, jonka mahdollistaa monilinkkisarana. Se suojaa oled-näyttöä sen ollessa suljettuna ja vetää näytön tasaiseksi sen ollessa täysin auki. Kerroksellisuus ja monilinkkisarana tarjoavat parhaan mahdollisen taitettavan teknologian käyttökokemuksen.

Kuluttajien toiveiden mukaisesti X1 Foldiin lisättiin vielä kaiuttimet ja kuusi antennia 5g- ja wifi-yhteyksiä varten, jotta käyttäjät voivat olla aina yhteydessä internetiin.

Tiukkojen testien kautta markkinoille

Viimeisessä vaiheessa ennen tuotteen markkinoille viemistä on käyttökokemusta vielä parannettava. Se edellyttää tuotteen käytettävyyden, kestävyyden, laadun ja toimivuuden perusteellista testaamista. Esimerkiksi ThinkPad X1 Foldin näytön kestävyys varmistettiin avaamalla ja sulkemalla se 30 000 kertaa ennen tuotteen lanseeraamista.

Tämän prosessin lopputuloksena syntyi markkinoita mullistava laite, maailman ensimmäinen kokoontaitettava tietokone ThinkPad X1 Fold, jonka tarjoamat mahdollisuudet ovat rajattomat. Niin ala kuin ala epäilemättä hyötyy taitettavasta teknologiasta. Kokonsa ja painonsa ansiosta esimerkiksi lääkärien ja sairaanhoitajien on helppo kantaa laitetta mukanaan osastolta toiselle liikkuessaan.

LinkedIn-asiantuntija Tom Laine on korvannut ThinkPad X1 Foldilla ”läppäri, tabletti, kännykkä” -yhdistelmän.

Uusien innovaatioiden, tuotteiden ja tuoteryhmien luominen ei ole helppoa. Prosessi vaatii kekseliäisyyttä, luovuutta ja rohkeaa ajattelua. Mutta kuluttajat tarvitsevat yrityksiä, jotka vastaavat näihin teknisiin haasteisiin ja luovat työn tuottavuuden takaavia ratkaisuja ajasta ja paikasta riippumatta. X1 Fold -taitettavan tietokoneen kehittäminen osoittaa, että oikealla muotoilun lähestymistavalla kaikki on mahdollista.

Työelämän laajan murroksen on havainnut myös Tom Laine, yksi Euroopan kokeneimmista LinkedIn-asiantuntijoista sekä työnantajamielikuvan rakentamisen kouluttaja. Hän on työskennellyt etänä jo yli vuosikymmenen. Työpisteiden ollessa milloin hotellilla, lentokentällä tai taksissa, Laine on huomannut kaipaavansa laitteilta monipuolisuutta.

– ThinkPad X1 Foldin taittuva kosketusnäyttö ja irrallinen näppäimistö sekä piirtokynä ovat korvanneet ”läppäri, tabletti ja kännykkä” -yhdistelmän. Enää ei tarvitse miettiä, miten kulloinkin on tilaa työskennellä tai minkä kokoisen näytön työskentely vaatii. X1 Fold soveltuu kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin. Musta nahkakuori tekee siitä myös todella tyylikkään näköisen, laitetta testannut Laine sanoo.

Studiovieras

Studiovieraassa vierailevat eri toimialojen asiantuntijat.
Katso kaikki sisällöt »