Sammio
Haku
Kaupallinen yhteistyö

Korona siirsi Peter Vesterbackan työpisteen tien päältä kodin terassille – ”Hankin läppärin ja työpöydän ensimmäistä kertaa Rovio-aikojen jälkeen”

Sekä Vesterbacka että kompakteja työpisteitä valmistavan Selkan tuotekehitysjohtaja Tuukka Nokkala uskovat, että käsitys työskentelytilasta muuttuu koronan myötä pysyvästi.

Peter Vesterbacka ei halua kerätä työpisteelle mitään ylimääräistä.

Moni suomalainen tekee töitä kotonaan koronan aiheuttamien poikkeusjärjestelyjen takia jo kolmatta kuukautta. Toimistolta löytyvät työkaverit ovat vaihtuneet etätöitä tekevän puolison ja kotoa käsin koulua käyvien lasten seuraan.

Ympäri maailmaa työnsä puolesta liikkuva Peter Vesterbacka kertoo, että työn tekeminen yhdestä paikasta käsin oli jättimäinen muutos normaaliin työarkeen verrattuna, jolloin hän on tien päällä vähintään puolet työajasta.

– En oikeastaan ikinä työskentele kotoa käsin. Olen tottunut hoitamaan työasioita liikkeessä, ja tärkein työvälineeni on puhelin. Nyt ostin ensimmäistä kertaa läppärin Rovio-aikojen jälkeen.

Työpisteelle vain läppäri ja kahvikuppi

Vesterbacka kertoo, että koronarajoitusten myötä Espoon kotia laitettiin uuteen, etätyöskentelyn mahdollistavaan kuntoon pienillä parannuksilla.

– Itselleni hankin näyttöjä, läppärin ja lisäksi Selkan pienemmän Mahtuva-työpisteen. Työskentelen sen avulla usein terassilta käsin. Taso on kompakti ja siihen mahtuu vain kaikki tarpeellinen eli kahvikuppi, puhelin ja läppäri. En kaipaa paperia tai turhaa tavaraa.

Tutustu Selkan valikoimaan, josta löytyy muunneltavia työpisteitä pieniinkin tiloihin.

Vesterbacka on tottunut työskentelemään vaihtelevissa ympäristöissä, ja siksi sopeutuminen myös kotoa käsin työskentelyyn oli helppoa.

– Halusin nähdä tämän mahdollisuutena. Olen nyt laittanut työergonomia-asiat kuntoon ja opetellut tauottamaan töitä myös kotona. Käyn joka päivä kävelemässä pitkän lenkin, ja hoidan osan työasioista lenkiltä käsin.

Vesterbacka työskentelee mielellään terassilta käsin.

Etätyökausi muuttaa työskentelypisteen vaatimuksia pysyvästi

Vesterbacka on varma, että pakon sanelema etätyökausi muuttaa työskentelyn tapoja pysyvästi.

– Moni on varmasti huomannut, että töitä voi tehdä muualtakin kuin yhdeltä ja samalta, konttorilta sijaitsevalta työpisteeltä käsin. Uskon, että jatkossa töitä tehdään vaihtelevasti monista eri lokaatioista, riippuen siitä mikä on hyödyllisintä työtehtävien kannalta. Erilaiset jaetut työtilat yleistyvät.

Myös kompakteja ja muunneltavia työpöytiä valmistavan Selkan tuotekehitysjohtaja Tuukka Nokkala arvioi, että työskentelypisteiden pitää jatkossa mukautua vielä entistä paremmin työtehtävän luonteen mukaan.

– Aktiiviseen vuorovaikutukseen ja yhdessä tekemiseen liittyvissä työtehtävissä ihmisten luovuus ja kekseliäisyys on puhjennut kukkaan etätyöputken myötä. Haasteita nousee kotoa käsin työskenneltäessä esille siinä vaiheessa, kun työ vaatii keskittymistä. Silloin tehdään kompromisseja ergonomian ja sijainnin suhteen.

Kotitoimisto on uusi vetäytymistila

– Pienissä asunnoissa monikäyttöisyys on ensiarvoista, ja näissä kodeissa säilytystilatkin ovat yleensä pienet. Mahdollisimman liikuteltava ratkaisu on hyvä, jotta voi käyttää tilan eri kulmat ja istuinmahdollisuudet hyödyksi.

Toimistoilla erilaiset ad hoc -vetäytymistilat ja puhelinkopit ovat olleet pitkään jo arkipäivää. Uutena vetäytymispisteenä voi Nokkalan mukaan toimia myös hyvin varusteltu kotitoimisto. Kotityöpisteen pitää työskentelymukavuuden lisäksi sulautua sisustukseen.

– Kun taas lähdetään valitsemaan kotiin työpistettä, nousee esiin usein kaksi asiaa; kodinomaisuus ja kalusteiden monikäyttöisyys. Sama kaluste mikä päivän ajan toimii tietokonepöytänä voi illalla täysin luontevasti olla taas sohvan sivupöytä, yöpöytä tai vaikka projektorin alusta sohvan takana. Jos haluaa välttää pitkiä jaksoja samassa työasennossa, on työtason oltava korkeussäädettävä. Usein halutaan valita kodin materiaaleihin ja väreihin hyvin sointuva kokonaisuus. Väreillä ja esim. puulla saadaan työpiste muistuttamaan vähemmän työstä silloin kun halutaan olla vain perheen kesken kotona.

Tutustu Selkan valikoimaan. Työpisteissä on huomioitu ergonomian lisäksi myös esteettisyys. Pöydät on suunnitellut vuoden 2019 kalustemuotoilija Ari Kanerva.

Studiovieras

Studiovieraassa vierailevat eri toimialojen asiantuntijat.
Katso kaikki sisällöt »