Lämpimät talvet ja lisääntyneet rankkasateet laittavat kaikenlaiset katot koville.

Kiinteistönomistaja pyörittää arjessaan palettia, jolla hän hallinnoi usean eri kohteen huolto- ja korjaustöitä. Jokaisesta kiinteistöstä löytyy vielä eri huoltokohteita, joiden korjaukset ja kunnossapito tehdään eri aikaan.

Vesikatto on aiemmin helposti mielletty vähemmän tärkeäksi huoltokohteeksi muiden rinnalla. Katon pinta on katseilta piilossa, eikä sinne ole asiaa ilman erillistä käyntiä. Katepalin kattoasiantuntija Lasse Rajala kertoo, että katon kunnossapidon tärkeyteen on kuitenkin herätty viime aikoina.

”Mitä enemmän vikakohteissa on tehty tutkimusta, sitä ilmiselvempää on, että katon huollon puute voi lyhentää sekä katon että myös rakennuksen muiden osien käyttöikää.”

Ongelma piilee tyypillisesti kattokaivossa

Katepalin Rajalan mukaan kattoon liittyvät ongelmat lähtevät yleensä liikkeelle syystä tai toisesta tukkeutuneesta kattokaivosta. Kohteesta ja katon muodosta riippuen katolla saattaa olla vain yksi kaivo. Jos se tukkeutuu, kertyy katolle runsaasti vettä. Erityisesti vanhemmissa rakennuksissa on usein käytetty liian pieniä kaivoja ja ne ovat vielä herkempiä tukkeutumiselle.

”Vettä saattaa kertyä katolle jopa 40cm kerros. Jos se lepää katolla pitkään, se rasittaa katteen pintaa. Jos katossa on yksikin pieni reikä, löytää seisova vesi sen kyllä. Sadevesi valuu yleensä pienimpien reikien ohi.”

Uusissakin rakennuksissa saattaa olla piileviä ongelmia. Höyrynsulut rakennetaan tietenkin mahdollisimman tiiviiksi vesihöyryvuotojen estämiseksi. Samalla saattaa muodostua tilanne, jossa höyrynsulun päälle pääsee kertymään suuria määriä vettä

Muuttuva ilmasto muuttaa myös katon huoltotarpeita

Suomi on aina ollut muuttuvien sääolosuhteiden maa, mutta viime vuosina kuvioihin on tullut katon kunnossapidon kannalta myös uusia haasteita.

”Etelä-Lapissa törmättiin viime talvena samaan ongelmaan kuin eteläisemmässä Suomessa jo monena vuonna. Lämpötilat pumppaavat pitkin talvea plussan ja miinuksen välillä. Se kerryttää jäätä katolle, joka puolestaan rasittaa katetta. Jää voi myös tukkia kaivot, tai muuten hidastaa veden poistumista katolta.”

Myös rankkasateet, jotka kerryttävät katolle lyhyessä ajassa ison määrän vettä, ovat lisääntyneet. Rajalan mukaan asia kannattaa huomioida katon kunnostusta suunniteltaessa.

”Veden poistoon pitää kiinnittää huomiota. Kannattaa miettiä vaihtoehtona kattokaivojen ja ulosheittäjien lisäystä. Ainakaan olemassa olevia kaivoja ei kannata pienentää liikaa.”

Ratkaisu on yhdistelmä säännöllisyyttä ja tekniikkaa

Kattorakenteen pitäisi tyypillisesti kestää käyttöä 30 vuotta tai enemmän ennen suurempia korjaustöitä. Rajalan mukaan katto pysyy kunnossa säännöllisillä huoltokäynneillä.

”Erityisesti syksy ja kevät ovat vuodenaikoja, jolloin katto joutuu koville lehtien ja lumirasituksen takia. Jos katon lähellä on lehtipuita, kannattaa kaivot käydä puhdistamassa lehdistä useamman kerran syksyn aikana. Keväällä katolta voi joutua poistamaan sulavaa lunta useampaan kertaan.”

Uusiin ja kunnostettaviin kattoihin on myös mahdollista asentaa tekniikkaa helpottamaan katon toiminnan seuraamista.

Katepalin Guardian-järjestelmässä kattorakenteeseen asennetaan vedenilmaisinanturit, jotka voi lukea huoltokäynnin yhteydessä. Anturit kertovat, onko vettä päässyt sisään rakenteisiin. Anturit eivät tarvitse paristoita tai virtalähdettä ja niiden käyttöikä vastaa kattorakenteen käyttöikää eli lähemmäs kolmeakymmentä vuotta.

”Uusissakin rakennuksissa saattaa olla piileviä ongelmia. Höyrynsulut rakennetaan tietenkin mahdollisimman tiiviiksi vesihöyryvuotojen estämiseksi. Samalla saattaa muodostua tilanne, jossa höyrynsulun päälle pääsee kertymään suuria määriä vettä”, Rajala summaa.

Antureita voidaan asentaa koko katon alalle tai valikoituihin kohtiin, joihin vesi katon muotojen takia voi kertyä.

Kiinteistönomistajan muistilista katon kunnon ylläpitämiseksi

  1. Tarkista katon kunto säännöllisesti huoltokäyntien avulla - erityisesti keväisin ja syksyisin. Tärkeintä on tarkistaa kattokaivojen toiminta.
  2. Jos kunnostat kattoa, huomioi Suomeen uutena tulleet sääolosuhteet eli lämpimät talvet ja rankkasateet. Tarkista, tarvitaanko kattokaivoja nykyistä enemmän. Katon muodosta riippuen, joko koko katon alueelle tai osalle kattoalaa voidaan asentaa vuotoja paikantavaa tekniikkaa helpottamaan kunnossapitoa.
  3. Tutustu Kattoliiton laatimiin, eri kattomateriaalien mukaan tehtyihin huoltokirjoihin. Huoltokirjat toimivat hyvänä apuvälineenä säännöllisten huoltokäyntien dokumentoimiseen.

Onko sinulla kiinteistöjä, joiden katto vaatii huoltamista? Ota yhteyttä Katepalin tekniseen tukeen ja kerro tarpeistasi.