Huono äänentoisto ja sen aiheuttamien ongelmien ratkaisu vievät yhdeltä työntekijältä viikoittain puoli tuntia tehokasta työaikaa.

Moni uskoo, että työnteon kulttuuri tulee muuttumaan pysyvästi koronan seurauksena. Työskentelyn tavat ja paikat monipuolistuvat. Mitä enemmän työtä ja tapaamisia hoidetaan muulla tavoin kuin kasvotusten, sitä suurempi merkitys etätyöskentelyn mahdollistavilla teknologioilla on työn tehokuuden ja tuottavuuden kannalta.

Audioon työympäristöissä erikoistunut EPOS tutki äänen merkitystä toimistotyössä.Ennen koronaa kansainvälisesti toteutetun tutkimuksen mukaan yksi työntekijä käyttää viikostaan keskimäärin 5 tuntia ja 18 minuuttia työtehtäviin, jotka liittyvät kokoustamiseen tai muuhun ääntä hyväksi käyttävään asiaan. Kun korona siirsi suurimman osan kaikesta kanssakäymisestä verkkoon, äänenlaadun merkitys liiketoiminnalle korostui entisestään.

Lue parhaat poiminnat tutkimuksesta.

Puoli tuntia hukkaan heitettyä työaikaa

EPOSin tekemän tutkimuksen mukaan erilaisten ääneen liittyvien ongelmien kanssa taistelu vie yhdeltä työntekijältä viikoittain puoli tuntia tehokasta työaikaa.

87% vastanneista työntekijöistä löysi työstään vähintään yhden huonon äänen aiheuttaman ongelmakohdan. Lähes puolet vastaajista kertoi esimerkiksi meluisan työympäristön huonontavan keskittymiskykyä. Vastaajat kertoivat myös äänen aiheuttamista väärinkäsityksistä palavereissa ja kahdenkeskisissä keskusteluissa.

Pätkivään ääneen liittyviä ongelmia koetaan kokouksissa puolin ja toisin. 34% tutkimuksen vastaajista kertoi joutuvansa säännöllisesti pyytämään muita toistamaan kertaalleen sanotun asian tapaamisten ja kokousten aikana. Sama määrä vastaajia raportoi myös muiden osallistujien pyytäneen häntä toistamaan asian huonon äänenlaadun takia. Jopa 69% vastaajista kertoi joutuneensa käyttämään ylimääräistä aikaa asioiden selvittelyyn kokouksen aikana tai sen jälkeen.

Huono äänenlaatu maksaa

EPOS selvitti tutkimuksessa huonon äänenlaadun merkitystä myös yksittäistä työntekijää laajemmin. Huono äänenlaatu maksaa menetetyn työajan lisäksi yritykselle myös muilla tavoilla.

Viidennes EPOSin tutkimukseen vastanneista liiketoimintapäättäjistä kertoi huonon äänen aiheuttamien ongelmien näkyvän yrityksen tuloksessa ja maineessa. 23 prosenttia mainitsi tyytymättömät asiakkaat, 19% tarjouskilpailujen häviämisen väärinkäsitysten takia ja 18% taloudelliset tappiot väärin ymmärrettyjen työtehtävien takia.

Toimivaan audioon kannattaa panostaa

EPOSin teettämä tutkimus kertoi selvästi, että yritykset ovat valmiita panostamaan äänenlaatuun liiketoiminnan tehostamiseksi ja tuottavuuden parantamiseksi. Yli puolet tutkimukseen vastanneista liiketoimintapäättäjistä uskoo, että parempi äänenlaatu vähentää väärinymmärryksiä ja virheitä.

Panostaminen äänenlaatuun vaatii investointeja. EPOSin tuotekehitysjohtaja Theis Mørk korostaa, että vaikka hankinnoista syntyy hetkellisiä kuluja, voidaan niiden avulla vähentää monia muita kustannuksia.

– Kansainvälisissä yrityksissä paljon kuluja syntyy esimerkiksi työmatkoista. Tapaamisista iso osa voidaan hoitaa yhtä tehokkaasti etäyhteyden kautta, kunhan kokousratkaisut ovat laadukkaita.

Mørk korostaa, että äänenlaatu näyttelee luonnollisesti merkittävää roolia myös etätyötä tekevien arjessa.

– Ilman kirkasta ääntä ja pätkimätöntä yhteyttä tehokkaat videokokoukset ovat vain toiveajattelua.

Miten ääni vaikuttaa bisnekseen? Lue poiminnat EPOSin teettämästä tutkimuksesta.