Kun opettelee aloittamaan päivänsä treenillä, iltapäivään jää aikaa tehdä mitä haluaa.

Kuulutko niihin ihmisiin, jotka rakastavat varhaisia aamuja?

Ei se mitään − ei moni muukaan. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tilanne on muutettavissa.

Kun opettelee aloittamaan päivänsä treenillä, iltapäivään jää aikaa tehdä mitä haluaa, vinkkaa Elixia Finlandin   ryhmäliikuntapäällikkö Inka Hase.

Aamutreenaamisen muotoutuminen rutiiniksi vaatii hieman aikaa ja tahdonvoimaa, mutta Hase kannustaa sinnittelemään: muutaman viikon säännöllisten aamutreenien jälkeen keho on jo tottunut, ja liikkuminen aamulla tuntuu todennäköisesti mahtavalta!

Muun muassa näiden viiden syyn takia treenien siirtäminen aamuun kannattaa:

1. Käynnistät päivän parhaalla mahdollisella fiiliksellä

Mitään ei voi verrata siihen hyvän olon tunteeseen, jonka saa, kun aloittaa päivän tekemällä hyvää itselleen ja terveydelleen. Jo tunne siitä, että oma treeni on valmis jo ennen kuin muut ovat ehtineet ylös sängyistään, antaa kivan buustin päivälle.

Kun muut tulevat väsyneinä töihin, sinä olet virkeänä hereillä ja täynnä energiaa – ja tyytyväinen, koska päivän treenisuoritus on jo takana päin.

2. Vapautat aikaa iltapäivään

Aamujen suunnittelu on useimmiten helpompaa kuin iltapäivien. Lisäksi aamuisin on yleensä taklattavana vähemmän esteitä, jotka pakottavat peruuttamaan sovitut treenit. Työpäivän jälkeen vastassa ovat ylityöt, vähäinen energiataso ja aikataulupaineet. Kun teet treenin aamulla, vapautat aikaa muihin tehtäviin iltapäivisin.

3. Keskityt töissä paremmin

Tutkimusten mukaan liikunnalla on paljon positiivisia vaikutuksia aivoihin, kuten kykyyn muistaa asioita paremmin ja omaksua uutta tietoa. Aamutreeni auttaa näin myös olemaan tuottavampi töissä tai koulussa.

Alla olevalla videolla norjalainen aivotutkija Ole Petter Hjelle kertoo, kuinka fyysinen aktiivisuus edistää aivojen terveyttä.

4. Vähemmän ihmisiä, enemmän tilaa

Aamuisin salilla on vähemmän ihmisiä, joten aamutreenaajan ei tarvitse odottaa vuoroaan laitteille tai vahtia paikkaansa jatkuvasti. Tämä taas tekee treenistä sujuvamman − ja tehokkaamman!

5. Luonnon oma mielialalääke

Liikunta vapauttaa elimistössä mielihyvähormoneja. Aamutreenin endorfiinipotku vaikuttaa positiivisesti koko päivän. Tutkimukset osoittavat, että aamulla tehty liikunta lisää aktiivisuutta koko päivän ajan.

Ja mietipä, milloin viimeksi kaduit, että lähdit liikkumaan ja treenaamaan?

Aamutreenaajan vinkit:

  • Pakkaa treenikassi jo illalla
  • Sovi treenit kollegan tai ystävän kanssa
  • Sytytä valot heti, kun herätyskello soi
  • Suunnittele treenit etukäteen
  • Aloita treenit rauhallisesti
  • Muista syödä ja juoda treenien jälkeen
  • Älä anna periksi – vähän ajan kuluttua aamutreenit tuntuvat hyviltä!

Lue seuraavaksi: Keksitkö tekosyitä liikunnan jättämiseksi väliin? PT kertoo, miksi liikunnan aloittaminen usein epäonnistuu

Aamutreenaamiseen hurahtanut Hanna: ”Parasta on se fiilis, joka treenin jälkeen on”

Helsinkiläinen Hanna Heikkinen valittiin keväällä 2013 työpaikan järjestämään valmennukseen, jonka tavoitteena oli tehdä liikunnasta kiinteä osa neljänkymmenen osallistujan arkipäivää. Ohjelma sisälsi ravintoneuvontaa, erilaisia mittauksia ja valmennuksia sekä yhteisen treenin viitenä aamuna viikossa klo 7-8.

”Aluksi se oli ryhmäpaine, joka sai nousemaan aamulla sängystä. Mutta sitten aamutreenaaminen vei mennessään. Parasta on se fiilis, joka aamutreenin jälkeen on”, Heikkinen kertoo.

Kun työnantaja tarjosi valmennukseen jatkoa, Heikkinen jatkoi. Hän treenasi työpaikan kautta säännöllisesti aamuisin yhteensä kahden ja puolen vuoden ajan. Tämän jälkeen hän ja neljä silloista työkaveria ottivat Elixian jäsenyyden ja jatkoivat aamutreenaamista omatoimisesti.

”Kun treenistä on sovittu useamman kaverin kanssa, siitä on vaikea luistaa. Treenasimme yhdessä 3-4 aamuna viikossa ja söimme vielä yhdessä aamupalan salilla ennen töitä. Sosiaalinen puoli on ollut tärkeässä roolissa: treeniporukkamme on pysynyt, vaikka työpaikat ovat vaihtuneet”, Heikkinen kertoo.

Porukan eri elämäntilanteista johtuen Heikkinen on treenannut viime syksystä lähtien pääosin itsekseen. Motivaatio on pitänyt hakea uudella tavalla.

”Onhan se välillä vaikeaa, kun kello soi 5:30. Mutta sitä ei saa jäädä miettimään vaan on keskityttävä jumpan jälkeiseen energiaan ja hyvään fiilikseen. Joskus oikein mietin aamujunassa puolinukuksissa, että millaistahan olisi mennä siinä olotilassa suoraan töihin”, hän vertaa.

Aluksi se oli ryhmäpaine, joka sai nousemaan aamulla sängystä. Mutta sitten aamutreenaaminen vei mennessään. Parasta on se fiilis, joka aamutreenin jälkeen on

Heikkinen työskentelee Helsingin keskustassa, joten aivan työpaikan läheisyydessä on useampikin Elixia-keskus. Jossain niistä on aina tarjolla aikainen ohjattu ryhmäliikuntatunti.

”Aamutunneilla käy paljon vakioporukkaa ja Elixian ohjaajat ovat hyviä tsemppaajia. Jos jään syystä tai toisesta vakituiselta tunnilta pois, tulee melkein tarve selitellä”, Heikkinen naurahtaa.

Millaisen neuvon hän antaisi aamutreenaamisen aloittamisesta haaveilevalle?

”Ei se muuta vaadi kuin että aloittaa. Ei kannata jäädä odottamaan parempaa hetkeä. Jos saat kaveriporukan kerättyä kasaan, niin vielä parempi. Ja treenikassi kannattaa pakata illalla valmiiksi - jos sen tekee aamulla kiireessä, aina unohtuu jotakin. Niistäkin tosin selviää, muutamat housut ja treenipaita on tullut Elixiasta ostettua vuosien varrella.”

Tutustu Elixian palveluihin ja liikuntakeskuksiin.