Älykellolla halutaan seurata urheilusuorituksia, lukea sähköpostit ja maksaa ostokset. Uusi Suunto 7 on pian valmis kellolla maksamisen käyttöönottoon Suomessa.

Tähän asti käyttäjät ovat jakautuneet joko urheilukellojen tai älykellojen omistajiksi. Jos tarvetta on ollut molemmille, on todennäköistä, että ostoslistalle on päätynyt useampia kelloja.

Nyt kellotrendit liikkuvat samaan suuntaan kuin uusi Suunto 7, joka yhdistää urheilu- ja älykellojen ominaisuudet. Tämän myötä käyttäjät voivat harrastaa, seurata aktiivisuuttaan, hoitaa juoksevia asioita ja pian myös maksaa ostoksensa yhdellä ja samalla kellolla.

Päivän askeleet täyteen

Myös monilla työpaikoilla on viime aikoina herätty ymmärtämään, millainen merkitys henkilöstön fyysisellä hyvinvoinnilla on työhyvinvointiin. Esimerkiksi maksupalveluntarjoaja Bambora pyrkii panostamaan henkilökunnan hyvinvointiin kannustamalla liikkumaan.

“Meillä on käynyt liikunta-alan ammattilainen puhumassa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vaikutuksista. Henkilökuntamme on tehnyt omia suunnitelmiaan siitä, mitä haluaisivat parantaa elämänlaadussaan, esimerkiksi lisäämällä unta, ravintoa tai liikuntaa”, kertoo Bamboran Head of Office Helsinki & Strategic Partnerships Nordics Edward Ingman.

Ingman osallistuu itsekin Bamboran hyvinvointitavoitteisiin seuraamalla omaa aktiivisuuttaan Suunto 7:n kaltaisella Suunto 9 -kellolla.

“Käytän kelloa liikunnan ja askelten seuraamiseen. Sen kyllä huomaa, että jos askeltavoitteesta on jäänyt hiukan puuttumaan − tulee lähdettyä ulkoillen keräämään ne puuttuvat askeleet”, hän kertoo.

Sama kello urheiluun ja pikkutakin kanssa

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin suosion kasvu näkyy myös äly- ja urheilukellojen myynnin voimakkaana kasvuna. Kelloilta odotetaan urheilun, aktiivisuuden ja hyvinvoinnin seuraamisen lisäksi myös tyylikästä ulkonäköä.

“Tulee nykyään käytettyä samaa kelloa koko ajan, koska se näyttää hyvältä niin pikkutakin kanssa kuin urheillessakin”, Ingman naurahtaa.

Maksupalveluntarjoaja Bamboran Edward Ingman kertoo, että maksaminen älykellolla perustuu aivan samaan periaatteeseen kuin lähimaksaminen kortilla.

Kuva: Mitro Härkönen

Kellolla maksaminen käyttöön pian

Suunto 7 edustaa käyttöominaisuuksiltaan sekä äly- että urheilukelloa. Aktiivisuutta ja urheilusuorituksia seuraavien toimintojen lisäksi kellosta löytyy erilaisia sovelluksia, musiikkia, Google Assistant sekä mahdollisuus kellon kautta maksamiseen.

Ingman selventää, että maksaminen kellolla, kännykällä ja esimerkiksi festarirannekkeilla perustuu samaan periaatteeseen kuin lähimaksaminen kortilla.

“Sillä ei ole merkitystä, onko siru kellossa, kortissa vai ihon alla − niissä kaikissa on käytetty samaa NFC-teknologiaa, joten se on myös yhtä turvallista.”

Teknisestä näkökulmasta Suunto 7 -kellolla maksaminen tulee tapahtumaan käyttäjän Google Pay -tilin kautta.

Älykello edustaa ns. wearable payments -maksutapaa, jonka käyttöönotto riippuu paikallisten pankkien tuesta. Tällä hetkellä Suomessa on jo muutamia pankkeja, mukaan lukien Bamboran yhteistyökumppanit Aktia ja OmaSp, jotka tukevat Google Pay -maksamista. Suunto 7 käyttää WearOS-alustaa (aikaisemmin Android Wear) yhdessä Google Payn kanssa, jota ei tällä hetkellä vielä tueta Suomessa tai Pohjoismaissa. Asiantuntijoiden mukaan tämä on kuitenkin vain ajan kysymys, kun kuluttajien vaatimukset kasvavat.

Lue lisää mobiililompakoiden turvallisuudesta ja eduista

Kellomaksut lähitulevaisuutta, mitä seuraavaksi?

Bamboran Product Portfolio Manager Emilia Sandahl näkee, että Suunto 7:n kaltaisissa älykelloissa on maksamisen lähitulevaisuus.

“Käyttäjien kannattaa kokeilla kellolla tai muulla vastaavalla laitteella maksamista. Vain kokeilemalla huomaa, miten helppoa ja vaivatonta se on”, Sandahl kannustaa.

Kellolla maksaessa lompakon ja kännykän voi jättää kotiin kauppareissulle lähtiessä tai maksaa virvoittavan juoman pitkän lenkin päätteeksi kioskilla poiketessa. Kelloa ei myöskään helposti unohda julkiselle paikalle, koska se on kirjaimellisesti kiinni käyttäjässään.

Vaikka kelloissa ja muissa laitteissa on maksamisen lähitulevaisuus, kannattaa kauemmas tähyilevän pitää silmällä esimerkiksi ihon alle laitettavien sirujen ja niiden avulla maksamisen kehitystä.

“Ihonalaisen sirun avulla maksamisen teknologiaa on jo käytössä, koska sekin perustuu samaan periaatteeseen kuin lähimaksaminen. Mutta uskoisin kuluttajien siirtyvän maksamaan ensin muilla laitteilla, kuten älykelloilla”, Sandahl arvioi.

--

Bambora on kauppiaan kokonaisvaltainen maksukumppani ja tarjoaa maksupäätteiden sekä verkkomaksamisen lisäksi muita maksutapoja, esimerkiksi sähköpostitse lähetettävän maksulinkin. Lue lisää, kuinka kauppiaat voivat hyötyä useiden maksutapojen tarjoamisesta – etenkin nyt, kun maailma on poikkeustilassa.

Tutustu uuteen Suunto 7 -kelloon osoitteessa www.suunto.com